Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου, 2025

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του dimarxos.gr [βίντεο]

Ακολουθήστε μας

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Πολλά ήταν τα θέματα που μας απασχόλησαν και αυτή την εβδομάδα. Το dimarxos.gr, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επισκεπτών της ιστοσελίδας, συγκέντρωσε τα θέματα που προκάλεσαν… κρότο στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Τα κύρια θέματα της εβδομαδιαίας ανασκόπησης του dimarxos.gr

Στα γραφεία της Politis Group βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Καφαντάρης, όντας καλεσμένος στην εκπομπή η «Ώρα του Πολίτη». Τα ζητήματα πολλά και ανοιχτά εν’ όψει και του κρίσιμου ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 6-8 Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη. Ο Γενικός Γραμματέας ήταν κυριολεκτικά χείμαρρος. Με ξεκάθαρες θέσεις έθεσε προ των ευθυνών τους κυβέρνηση και αρμόδια υπουργεία ενώ βροντοφώναξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαθέτει πολυφωνία αλλά άπαντες είναι ταγμένοι σε ένα σκοπό. Ποιος είναι αυτός; Η βελτίωση της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη μέσω της ηλεκτρονικής μας σελίδας.

Φωτιά στον πυρήνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει ανάψει η αποκάλυψη ότι εκλεγμένος δήμαρχος είναι αντιπρόσωπος καταδικασμένου προσώπου. Ο εν λόγω δήμαρχος παρελαύνει σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στο παρελθόν. Ο ίδιος δυστυχώς καταδέχεται να αθετεί συμφωνίες ακόμα και συμβάσεις, αμαυρώνοντας την εικόνα του, και επιβεβαιώνοντας ότι είναι υποχείριο του προσώπου που τον χρησιμοποιεί ως «μπροστινό».

Σεισμός στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης. Ακόμη ένα σχέδιο επί χάρτου του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σκόνταψε στην καθολική αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε να επιστραφεί και να απορρίψει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σχέδιο δημιουργίας δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης Απορριμματογενών Ενεργειακών Πρώτων Υλών από Αστικά Στερεά Απόβλητα. Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέβηκε στο βήμα και παρέσυρε κυβέρνηση και Μητσοτάκη με τα λόγια του. Σε πολύ έντονο ύφος τόνισε ότι κανείς δε θέλει εδώ και πολλά χρόνια να λύσει το ζήτημα των σκουπιδιών και ιδιαίτερα των Δυτικών Προαστίων. Ο κ. Χαρδαλιάς εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ και στα οικονομικά συμφέροντα, που όπως αποκάλυψε, κρύβονται πίσω από μελέτες πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Από τη πλευρά του ο δήμαρχος Πετρούπολης κ. Βαγγέλης Σίμος εξέφρασε την αντίδρασή του για την ΣΜΠΕ που ήρθε από το αρμόδιο υπουργείο λέγοντας ότι πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα. «Οι Σ.Μ.Π.Ε. γεμίζουν καρκίνο τις γειτονιές μας στο βωμό του κέρδους συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων που αναφέρονται στην ίδια την μελέτη.» τόνισε συγκεκριμένα. Τέλος, ζήτησε να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος και να κλείσει η χωματερή.

Από την Αρχαία Ολυμπία και το Olympia Forum ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας “Ισχυρής Συμμαχίας Ευθύνης” ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση, το Κεντρικό Κράτος και την Κοινωνία των Πολιτών. Μία Συμμαχία ευθύνης με στόχο το 2035. Οι 4 άξονες που βασίστηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι:

  • Η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και η προσαρμογή των τοπικών κοινωνιών
  • Η ενίσχυση των υποδομών, της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατικής συμμετοχής
  • Η αναβάθμιση των θεσμών και των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης
  • Η ψηφιακή ισότητα και η ενεργειακή αυτάρκεια

Για μία ακόμη φορά στο πλευρό των λιμενικών ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Επαγγελματιών και Ιδιωτικών Θαλαμηγών, κ. Γιώργος Βάλλης. Με επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βασίλη Κικίλια και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Κοντιζά ζητά την επείγουσα στήριξη ενός Λιμενικού Υπαλλήλου, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα την αναγκαία θεσμική υποστήριξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε μια εποχή που η κοινωνική αλληλεγγύη δοκιμάζεται, τέτοιες πρωτοβουλίες δείχνουν τον δρόμο προς ένα κράτος που νοιάζεται, συνεργάζεται και προστατεύει πραγματικά τους ανθρώπους του.

Τελευταία Νέα

Καιρός: «H κακοκαιρία δεν τελείωσε» – Οι περιοχές που θα βρέχει τις επόμενες ώρες

Καιρός: Η κακοκαιρία πλήττει πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ώρες,...

Δήμος Πάρου: Δυναμικό παρών στην Αλεξανδρούπολη – «Η νησιωτική Ελλάδα είναι εδώ»

Δήμος Πάρου: Ο Αντιδήμαρχος Πάρου κ. Χριστόδουλος Μαούνης και...

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Οι δήμοι προ των ευθυνών τους για τα αδέσποτα – Ζητά βελτίωση του νόμου ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ

Με την υποστήριξη σχεδόν 50 δημάρχων και αιρετών στελεχών...

Σοκ στο ναυτικό: 26χρονη καταγγέλλει ότι απολύθηκε όταν έμεινε έγκυος

Για μια ακόμη φορά, ο Cpr Dr. Γιώργος Βάλλης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας...

Σχετικά Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες