Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025

Σεισμοί Σαντορίνη: Πάνω από 16.500 δονήσεις σε 20 μέρες – Αγωνία για το κύριο χτύπημα του Εγκέλαδου

Ακολουθήστε μας

Σεισμοί Σαντορίνη: Οι Κυκλάδες συνεχίζουν να «τρέμουν» από τους συνεχείς σεισμούς, με την Ανάφη να κηρύσσεται χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τη Σαντορίνη και την Αμοργό. Οι κάτοικοι των νησιών Σαντορίνης, Αμοργού, Ίου και Ανάφης παραμένουν σε επαγρύπνηση, καθώς βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας.

Παρά την έντονη σεισμική ακολουθία, δεν φαίνεται να έχει καταγραφεί κύριος σεισμός μέχρι στιγμής, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 16.500 σεισμικές δονήσεις. Στην περιοχή επιχειρεί από την Πέμπτη (13/2) και το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ για περαιτέρω μελέτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάνοντας χρήση «αυστηρών κριτηρίων για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων», εντόπισε «πάνω από 16.500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 14.400 με μεγέθη Μ≥1.0. Στις 11 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,100 σεισμοί, με ~260 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 16 σεισμούς με Μ≥4.0, και 4 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.8».

Στην ανακοίνωσή της, η επιτροπή αναφέρει επίσης ότι «στην εικόνα της κατανομής των επικέντρων διακρίνονται δύο ομάδες σεισμών που πιθανόν ανήκουν σε διαφορετικές δομές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί, μία στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου και μια άλλη στα ανατολικά, και οι δύο σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ».

Συνεδριάζει το Σάββατο η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου
Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου θα συνεδριάσει αύριο, Σάββατο, για να αξιολογήσει την κατάσταση. Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα πριν σταθεροποιηθεί η σεισμική δραστηριότητα.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης δήλωσε, από την πλευρά του, ότι θα ήταν «ευτυχές» αν σημειωθεί ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ, ενώ η πιθανότητα για σεισμό 7 Ρίχτερ θεωρείται «πάρα πολύ μικρή».

Παρά την αβεβαιότητα, οι κάτοικοι των νησιών αρχίζουν σιγά – σιγά να επιστρέφουν στις εστίες τους, προσπαθώντας να επανεκκινήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Τελευταία Νέα

Δ. Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Ενθουσίασε το μοναδικό Drone Show για την 25η Μαρτίου

Δ. Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Ενθουσιασμό σε χιλιάδες κατοίκους και...

Περιφέρεια Αττικής-Χαρδαλιάς: «Οι οικουμενικές ιδέες της Ελληνικής Επανάστασης του ‘21 παραμένουν όσο ποτέ επίκαιρες»

Περιφέρεια Αττικής-Χαρδαλιάς: Ο Περιφερειάρχης Αττικής στις εκδηλώσεις για την...

Πρωτομαγιά 2025: Ποια μέρα πέφτει φέτος η αργία – Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Πρωτομαγιά 2025: Παρά το γεγονός πως πολλοί είναι εκείνοι...

Επίδομα σε χιλιάδες δημοτικούς υπαλλήλους – Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Επίδομα σε χιλιάδες δημοτικούς υπαλλήλους: Ριζικές αλλαγές επιφέρει σε...

Σχετικά Άρθρα

Δημοφιλής Κατηγορίες