Οι κάτοικοι της συνοικίας Μπλόκο της Ελευσίνας που βρίσκεται πέριξ του ομώνυμου κόμβου στη δυτική είσοδο της πόλης έχουν αγανακτήσει αφού οι διελεύσεις βαρέων οχημάτων συνεχώς από τον κόμβο, προκαλούν αβίωτες συνθήκες λόγω θορύβου, σκόνης, καυσαερίων και κυρίως ανασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών.
Οι κάτοικοι της συνοικίας υποφέρουν πραγματικά από τις διελεύσεις βαρέων οχημάτων από και προς τη λιμενική εγκατάσταση της εταιρείας ΤΙΤΑΝ, από και προς την προβλήτα της Βλύχας η οποία ανήκει στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) αλλά και από τα απορριμματοφόρα των άλλων δήμων που διέρχονται από τον κόμβο με κατεύθυνση το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (βρίσκεται δυτικά των ΕΛ.ΠΕ.).
Οι συνθήκες είναι πλέον ανυπόφορες!
Παλαιότερα ύστερα από διαμαρτυρίες των κατοίκων το 2009, η εταιρεία ΤΙΤΑΝ κατηύθυνε μέσω της βιομηχανικής περιοχής και όχι μέσω του κόμβου του Μπλόκου τα φορτηγά που μετέφεραν στερεά καύσιμα (πετ κ.ο.κ.) και πρώτες ύλες από το λιμάνι της εταιρείας στην Ελευσίνα προς το εργοστάσιο του Καμαρίου που βρίσκεται στη Βοιωτία.
Όμως ο στόλος των οχημάτων επιστρέφει στη λιμενική εγκατάσταση μέσω του Μπλόκου, ενώ χιλιάδες διαδρομές σιλοφόρων οχημάτων («αγελάδες»), καθώς και μεγάλες πλατφόρμες που μεταφέρουν σε μεγασάκους προϊόντα διέρχονται αποκλειστικά από τον κόμβο. Περισσότερο ασύδοτες είναι οι μετακινήσεις των χύδην αδρανών υλικών που ξεφορτώνονται στην τριτοκοσμική προβλήτα του ΟΛΕ στη Βλύχα και μεταφέρονται και αυτά αποκλειστικά μέσω του κόμβου!
Ωστόσο σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Ελευσίνας μεταξύ κατοίκων του Μπλόκο, δημοτικής αρχής αλλά και εκπροσώπων της ΤΙΤΑΝ, ο κ. δήμαρχος είπε: «Υπάρχουν δύο εργαζόμενοι της πλειοψηφίας στους οποίους εγώ έχω δεσμευτεί προσωπικά σε πολιτική βάση. Για το μέλλον του λιμανιού στον κ. Καλογριδάκη (γιατί ήθελαν να το πάνε κάποιοι στο Σκαραμαγκά) και στον κ. Διολέτη για το μέλλον του ΤΙΤΑΝ. Εγώ αυτές τις πολιτικές και προσωπικές δεσμεύσεις δεν πρόκειται να τις πάρω πίσω. Και δεν είμαι με τους κατοίκους, τι να κάνουμε ρε παιδιά;».
Οι κάτοικοι δίκαια ζήτησαν την εκτροπή της διέλευσης, τουλάχιστον αυτών των βαρέων οχημάτων, δυτικά και μέσω της Βιομηχανικής Περιοχής, αφού πλέον υπάρχει εναλλακτική όδευση. Για τα βαρέα οχήματα της ΤΙΤΑΝ η διαφορά της απόστασης είναι 6 χλμ επιπλέον ανά διέλευση χωρίς διόδια και χωρίς φανάρια, ενώ διαμέσου του κόμβου υπάρχουν 4 φανάρια. Η δε χρονική επιμήκυνση είναι 5 λεπτά/ανά διέλευση. Με το υπόμνημά τους οι κάτοικοι ζήτησαν την παρέμβαση του Δήμου προς τις Διοικήσεις του ΤΙΤΑΝ, του ΟΛΕ καθώς και της ΕΕΑΑ για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, γεγονός που θα ανακουφίσει την συνοικία.
Μισή ώρα μετά από την αποχώρηση των κατοίκων ο Δήμαρχος προσπάθησε να διορθώσει την γκάφα του δηλώνοντας: «Θεωρούμε ότι η διέλευση φορτηγών και βαρέων οχημάτων όντως δημιουργεί πρόβλημα και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Θέλουμε να βρούμε μια λύση σε συνεργασία με τα σωματεία. Να λυθεί μέσα από μια άλλη συναντίληψη».
Τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης διαβάστηκε το ψήφισμα της Δημ. Αρχής:
«Η διαχείριση της οδού Αθηνών – Κορίνθου αποτελεί θέμα δύσκολο και σύνθετο. Κι αυτό γιατί:
1) Η διέλευση πάσης φύσεως φορτηγών, επειδή αποτελεί Εθνική Οδό, δημιουργεί προβλήματα θορύβου, όχλησης, υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στους κατοίκους της.
2) Ταυτόχρονα όμως η διέλευση βαρέων οχημάτων αποτελεί νόμιμη κατοχυρωμένη και επιτρεπόμενη ενέργεια όπως σε κάθε εθνικό δίκτυο. Κατά αυτόν τον τρόπο αποτελεί πηγή βιοπορισμού για δεκάδες ελεύθερους επαγγελματίες σε μια δύσκολη εποχή.
3) Τόσο για λόγους ουσίας και αποτελεσματικότητας, όσο και για λόγους ιστορικούς και δημοτικής συνέπειας, θεωρούμε ότι η αποφόρτιση της συγκεκριμένης περιοχής μπορεί να γίνει με την διαπλάτυνση της Πλάτωνος και την διέλευση των φορτηγών μέσω του δρόμου αυτού. Η θέση αυτή έχει διατυπωθεί από το 2010 στο κοινό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου και εταιρείας ΤΙΤΑΝ. Δεν έχει πραγματοποιηθεί, γιατί δεν έχει τελειώσει η διαδικασία ένταξης της περιοχής στο σχέδιο.
4) Για την Δημοτική Αρχή τέτοιου είδους προβλήματα οφείλουν να λύνονται στο πλαίσιο ενός εμπεριστατωμένου διαλόγου.
5) Για τα υπόλοιπα θέματα τα οποία αναφέρονται στην επιστολή των κατοίκων θα συζητηθούν μαζί και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες που ανέδειξε και τοποθετήθηκε η Δημοτική Αρχή.»
Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Δημ. Σύμβουλος κ. Παπαδόπουλος αμφισβήτησαν την νομιμότητα της πρωτοβουλίας του ΤΙΤΑΝ να κατευθύνει σήμερα προς την Βιομηχανική περιοχή το σύνολο των φορτηγών του που μεταφέρουν στερεά καύσιμα και πρώτες ύλες από το λιμάνι της Ελευσίνας προς το Εργοστάσιο Καμαρίου και υπεραμύνθηκαν της νομιμότητας της διέλευσής τους από τον Κόμβο του Μπλόκο!
Η Ελευσίνα, δυστυχώς, δεν βρίσκεται σε φάση μετάβασης.
Με πληροφορίες από το ecoeleusis και Εφημερίδα των Συντακτών