Λίγο πριν από το μεσημέρι της Τρίτης, μια βαριά, αποπνικτική μυρωδιά που θύμιζε έντονα αέριο άρχισε να απλώνεται πάνω από την Αττική.
Από τη Γλυφάδα και το Ελληνικό μέχρι τη Νέα Σμύρνη, τον Πειραιά, τον Βύρωνα αλλά και γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, χιλιάδες κάτοικοι έκλειναν παράθυρα και αναζητούσαν απαντήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Η οσμή έγινε αισθητή λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι και μέσα σε λίγα λεπτά τα τηλεφωνικά κέντρα της Πυροσβεστικής, δήμων και αρμόδιων υπηρεσιών δέχθηκαν δεκάδες κλήσεις από πολίτες που φοβήθηκαν πιθανή διαρροή φυσικού αερίου. Ωστόσο, παρά την αναστάτωση, οι έλεγχοι δεν αποκάλυψαν κάποιο πρόβλημα στο δίκτυο.
Το φαινόμενο κινητοποίησε άμεσα τις δημοτικές αρχές, την Πυροσβεστική και τους αρμόδιους φορείς, προκαλώντας την εφαρμογή έκτακτων πρωτοκόλλων ασφαλείας. Λόγω της αβεβαιότητας για την πηγή της οσμής και με πρωταρχικό μέλημα την ασφάλεια των πολιτών, πολλοί δήμοι των νοτίων προαστίων προχώρησαν άμεσα σε προληπτική εκκένωση των δημαρχιακών μεγάρων, απομακρύνοντας υπαλλήλους και κοινό.
Παράλληλα, το κύμα ανησυχίας επηρέασε και την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δόθηκε επίσημη οδηγία προς τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων- κυρίως σε Καλλιθέα, Φάληρο και Αλιμο- να προχωρήσουν σε εκκένωση των κτιρίων, εφόσον οι κατά τόπους διευθυντές το έκριναν αναγκαίο λόγω της έντασης του φαινομένου.
Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι από τις 11:40 το ΕΣΚΕΔΙΚ είχε δεχθεί συνεχείς αναφορές για οσμή υγραερίου σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Αμεσα κινητοποιήθηκαν οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ, την Enaon ΕΔΑ Αττικής, το Λιμενικό Σώμα και τις αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες.
Παρά την έκταση του φαινομένου, μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε εντοπιστεί διαρροή ούτε άλλη βλάβη στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας ή σε οποιοδήποτε σημείο του δικτύου φυσικού αερίου. «Τα περιστατικά αυτά δεν σχετίζονται με το δίκτυο ή τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ», ξεκαθάρισε ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, επισημαίνοντας ότι το δίκτυο υψηλής πίεσης δεν διέρχεται από τις περιοχές όπου καταγράφηκαν οι περισσότερες αναφορές.
Ανάλογη ήταν και η εικόνα από τα διυλιστήρια, καθώς τόσο η Helleniq Energy όσο και η Motor Oil ανέφεραν ότι δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό ή δυσλειτουργία στις εγκαταστάσεις τους. Αντίστοιχα, έστω και ανεπίσημα, επιχειρησιακοί παράγοντες ανέφεραν ότι ούτε στην Ψυτάλλεια έχει παρουσιαστεί κάποια βλάβη. Επιπλέον, οι σταθεροί μετρητές της ατμόσφαιρας δεν έδειξαν αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων ή άλλες ενδείξεις επικινδυνότητας, πέρα από τη δυσάρεστη οσμή που κάλυψε το Λεκανοπέδιο. Αντίστοιχα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, σε περιπολίες του, δεν εντόπισαν κάποια θαλάσσια ρύπανση.
Κι όμως, το φαινόμενο φέρνει στη μνήμη πολλών ένα σχεδόν πανομοιότυπο περιστατικό που είχε σημειωθεί ακριβώς τις ίδιες ημέρες, στις 16 και 17 Μαΐου του 2023. Και τότε κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Αθήνας είχαν αναφέρει έντονη μυρωδιά που έμοιαζε με φυσικό αέριο, με την ΕΔΑ Αττικής να καταλήγει ύστερα από ελέγχους ότι η οσμή δεν σχετιζόταν με το δίκτυο διανομής.
Τα σενάρια για τη μυστηριώδη δυσοσμία
Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει ότι «πιθανές πηγές που πρέπει να διερευνηθούν είναι λιμενικές ή ναυτιλιακές δραστηριότητες, καύσιμα, λύματα, οργανική αποσύνθεση ή φυτοπλαγκτόν», καθώς, όπως σημειώνει, οι αέριες μάζες -σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα ανάλυσής τους- «είχαν προηγουμένως κινηθεί κυρίως από νότιο έως νοτιοανατολικό θαλάσσιο ή παράκτιο τομέα, με διαδρομές που σχετίζονται με τον Σαρωνικό, το νότιο παραλιακό μέτωπο και τη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Αττικής». «Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό, διότι καθιστά μετεωρολογικά συμβατή μια θαλάσσια ή παράκτια προέλευση της οσμής. Δεν αποτελεί όμως απόδειξη της ακριβούς πηγής» σημειώνει ο κ. Κολυδάς.

