Μιλένα Αποστολάκη: Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο κατέθεσε η βουλευτής Βόρειου Τομέα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη, με την οποία αναδεικνύει την υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων και ζητά την άμεση κατάργηση της διάταξης που αφορά στην υποχρέωση των Δήμων να ασκούν ένδικα μέσα κατά αποφάσεων, με τις οποίες δικαιώνονται συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες τους, γνωστή και ως τροπολογία Βορίδη.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνει ότι «σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, με υπηρεσίες υποστελεχωμένες. Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων έχει αρνητικά αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, οδηγώντας σε συνθήκες αντιπαραγωγικής εντατικοποίησης της εργασίας του εναπομείναντος προσωπικού. Και ενώ για πολλά χρόνια απαγορευόταν οι νέες προσλήψεις στους Δήμους, η θεσμοθετημένη αναλογία που ισχύει σήμερα του 1 προς 1, μία πρόσληψη για μία αποχώρηση, δεν εφαρμόζεται. Στο πλαίσιο αυτό, το άρθρο 37 του ν. 4915/2022 δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους Δήμους, καθώς οι Δημοτικές αρχές υποχρεούνται -υπό την απειλή κυρώσεων- να ασκήσουν έφεση σε πρωτόδικες αποφάσεις που καθιστούν στους Δήμους υποχρεωτική την πρόσληψη των εργαζομένων τους. Η απαράδεκτη αυτή διάταξη παραγνωρίζει ότι σήμερα η πλειοψηφία των δημοτικών υπηρεσιών είναι υποστελεχωμένες με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των δημοτών και δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους δήμους, καθώς όποιοι Δήμαρχοι δεν ασκήσουν τα ένδικα μέσα απειλούνται με κυρώσεις.»
«Πρόσφατο παράδειγμα, ο Δήμος Βριλησσίων, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες της διάταξης, καθώς εργαζόμενοι στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς και των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Κρίκος» του Δήμου Βριλησσίων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που υποχρεώνει τον Δήμο να τους προσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά η Δημοτική Αρχή Βριλησσίων, άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση εξαιτίας της υποχρέωσης που απορρέει από τον νόμο» προσθέτει.
Για τους λόγους αυτούς η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρωτάει τον υπουργό αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση του άρθρου 37 του ν. 4915/2022 (τροπολογία Βορίδη) και τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τραγική έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων.
Μιλένα Αποστολάκη: Η ερώτηση
Η επίκαιρη ερώτηση
EΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο
Θέμα: Ενίσχυση του προσωπικού των Δήμων-κατάργηση του άρθρου 37 του ν. 4915/2022.
Κύριε Υπουργέ,
Τα τελευταία χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πληγεί από τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των δήμων. Η υποστελέχωση των δήμων έχει άμεση συνέπεια στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο δήμος στους πολίτες, με αποτέλεσμα η μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Και ενώ για πολλά χρόνια απαγορευόταν νέες προσλήψεις στους Δήμους, η θεσμοθετημένη αναλογία που ισχύει σήμερα του 1 προς 1, μία πρόσληψη για μία αποχώρηση, δεν εφαρμόζεται.
Στο πλαίσιο αυτό, το άρθρο 37 του ν. 4915/2022 δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους Δήμους. Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 54 του ν. 4447/2016 προβλεπόταν ρητά η δυνατότητα των Δήμων να παραιτούνται από τα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων των Μονομελών Πρωτοδικείων.
Σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ. ι. του Ν. 3852/2010, η Δημοτική Επιτροπή (η οποία με το ν. 5056/2023 αντικατέστησε την οικονομική επιτροπή) μεταξύ άλλων αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ένδικων βοηθημάτων και των ένδικων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά. Πλην όμως με το ν.4915/2022, από την δυνατότητα αυτή εξαιρέθηκαν οι περιπτώσεις των δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και του Δήμου, στις οποίες η άσκηση ένδικων μέσων κατέστη υποχρεωτική. Ως αποτέλεσμα αυτής της διάταξης οι Δημοτικές αρχές υποχρεούνται -υπό την απειλή κυρώσεων- να ασκήσουν έφεση σε πρωτόδικες αποφάσεις που καθιστούν στους Δήμους υποχρεωτική την πρόσληψη των εργαζομένων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από ένα έτος με απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών Εκπροσώπων ΟΤΑ σύσσωμοι οι σύμβουλοι του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής. Οι προαναφερόμενοι αιρετοί παραπέμφθηκαν επειδή έλαβαν ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην ασκήσει ο Δήμος έφεση κατά αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκριναν ότι οι συμβάσεις 34 εργαζομένων του Δήμου Αγίου Δημητρίου δεν είναι στην πραγματικότητα συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά υποκρύπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.
Η διάταξη αυτή παραγνωρίζει ότι σήμερα η πλειοψηφία των δημοτικών υπηρεσιών είναι υποστελεχωμένες με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των δημοτών και δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους δήμους, καθώς όποιοι Δήμαρχοι δεν ασκήσουν τα ένδικα μέσα απειλούνται με κυρώσεις.
Πρόσφατα, ο Δήμος Βριλησσίων βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες της προαναφερθείσας διάταξης, καθώς εργαζόμενοι στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Κρίκος» του Δήμου Βριλησσίων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καλύπτουν εδώ και πολλά χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο και νευραλγικό τομέα για την τοπική κοινωνία, δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που υποχρεώνει τον Δήμο να τους προσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά η Δημοτική Αρχή Βριλησσίων, άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση εξαιτίας της υποχρέωσης που απορρέει από το νόμο, όπως προανέφερα. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι πολύ σημαντικές για την καθημερινότητα των δημοτών. Οι δημότες βασίζονται στην λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ τα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ εδώ και χρόνια προσφέρουν υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών μέσω υπηρεσιών πολιτισμού, αθλητισμού, καλλιτεχνικής παιδείας και ενισχυτικής διδασκαλίας.
Στο δήμο Βριλησσίων αλλά και σε πολλούς δήμους της χώρας, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου και ανανεωμένων ετήσιων συμβάσεων, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι πανελλαδικά βρίσκονται στον αέρα και σε διαρκή αβεβαιότητα, χωρίς να έχει αναγνωριστεί η εργασιακή τους σχέση, και χωρίς τη δυνατότητα μισθολογικής και υπηρεσιακής εξέλιξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή των ίδιων αλλά και την δυνατότητα κάλυψης των υπηρεσιακών αναγκών.
Κύριε Υπουργέ, οι δήμοι έχουν ανάγκη στήριξης και στελέχωσης με μόνιμο και αξιόμαχο προσωπικό. Η διάταξη αυτή δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των δήμων και των δημοτικών υπηρεσιών.
Είναι ενδεικτικό της οξύτητας του προβλήματος το γεγονός ότι υπέρ της κατάργησης αυτής της διάταξης έχει ταχθεί με ομόφωνη απόφασή της από την περασμένη άνοιξη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), καθώς και η πλειονότητα των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
Για τους λόγους αυτούς ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1) Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση του άρθρου 37 του ν. 4915/2022;
2) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τραγική έλλειψη
προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων και οι δήμοι να μπορούν να προχωρούν σε προσλήψεις
μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες τους;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Μιλένα Αποστολάκη