Λίγο πριν ολοκληρωθεί το δημοτικό έργο της τετραετίας και μόλις μερικές εβδομάδες πριν… ανανεωθεί για μία ακόμα, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, μίλησε στο dimarxos.gr για το πόσο επηρέασε η πανδημία τη θητεία της, τα έργα που έμειναν στον Άγιο Δημήτριο αλλά και πόσο eco friendly είναι η περιοχή.
- Πόσο επηρέασε την θητεία σας η πανδημία;
Αν κάτι έχει στιγματίσει τη διοικητική μας εμπειρία αυτή την τετραετία δεν είναι άλλο από την πρωτοφανή για την εποχή μας παγκόσμια πανδημία COVID-19, που δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει δραματικά όχι μόνο τη λειτουργία του Δήμου μας, αλλά οπωσδήποτε και τη στρατηγική κατεύθυνση των προτεραιοτήτων μας περισσότερα από 2 χρόνια. Αυτό σήμαινε τότε πως η πρώτη μας σκέψη ήταν η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η μέριμνα για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Δήμου ως Οργανισμού, υλοποιώντας δράσεις που διευκόλυναν την απομακρυσμένη, αλλά άρτια εξυπηρέτηση των πολιτών. Παράλληλα, εκείνη την περίοδο προχωρήσαμε σε ενέργειες ενίσχυσης των επαγγελματιών, κυρίως της εστίασης, που η δραστηριότητά τους επλήγη τόσο με τα συνεχή lockdown. Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση συνεχίστηκε και έπειτα από τη δύσκολη εποχή της πανδημίας με την υλοποίηση έργων τεχνολογίας πάντα προς όφελος του πολίτη.
- Πώς επηρέασε η πανδημία την εξέλιξη των έργων που είχατε προγραμματίσει για αυτή την τετραετία και ποια από αυτά ολοκληρώθηκαν;
Τη δύσκολη εποχή της πανδημίας, κυριότερα την περίοδο των συνεχών lockdown, όλα σχεδόν υπολειτουργούσαν. Τι σήμαινε αυτό πρακτικά για εμάς; Ακόμα και τα έργα που είχαμε ξεκινήσει έπρεπε να διακοπούν καθώς και οι εταιρείες των αναδόχων έπρεπε να συμμορφωθούν με τα μέτρα που επέβαλλε η Κυβέρνηση για την ασφάλεια των εργαζομένων τους.
Όμως, μόλις έγινε η άρση των μέτρων αυτών, με πολλή επιμονή και προσπάθεια, «τρέξαμε» όλα τα έργα που είχαμε προγραμματίσει ως Διοίκηση γι’ αυτή την τετραετία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναφερθώ στο μεγάλο έργο της λεωφόρου Αγίου Δημητρίου, μια παρέμβαση που αποτελούσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Δήμου μας, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και αλλάζει μέρα με την ημέρα την εικόνα της πόλης μας, σε επίπεδο αισθητικής αναβάθμισης, προσβασιμότητας και ασφάλειας. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα έργο ευρωπαϊκών προδιαγραφών βιώσιμης κινητικότητας, που βάζει σε προτεραιότητα τους πεζούς και τα εμποδιζόμενα άτομα, και φυσικά το περιβάλλον με εκτεταμένες φυτεύσεις, αλλαγή του φωτισμού σε LED και παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Κι άλλα όμως έργα καίριας σημασίας ολοκληρώθηκαν σε αυτή τη θητεία. Ο Βοτανικός Κήπος που σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε σε ένα μεγάλο κοινόχρηστο οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2.405 τ.μ.. Ένα οικόπεδο, που ήταν αδιαμόρφωτο, χωρίς δένδρα και βλάστηση, μεταξύ των οδών Αγίου Βασιλείου, Αθανασίου Διάκου, Όθωνος και Κολοκοτρώνη. Ο πανέμορφος Βοτανικός Κήπος μετατρέπει το σημείο αυτό της πόλης σε έναν πνεύμονα πρασίνου, που αλλάζει το μικροκλίμα της περιοχής και έχει πια εκπαιδευτικό χαρακτήρα για μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της πόλης μας, αλλά και για τους κατοίκους και επισκέπτες, όσον προς στην κατανόηση του μεσογειακού φυτικού πλούτου. Πάνω απ’ όλα όμως αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη δική μας «εμμονή» ως Διοίκηση για αξιοποίηση κάθε εκατοστού γης της πόλης για δημιουργία ελεύθερων ανοιχτών, πράσινων χώρων για όλες και όλους.
Σε αυτή την τετραετία επίσης, ολοκληρώνουμε μια συνεχιζόμενη μεγάλη και ανάπλαση βιώσιμης κινητικότητας στην περιοχή πέριξ μετρό «Άγιος Δημήτριος – Αλ. Παναγούλης», που χαρακτηρίζεται από υψηλή επισκεψιμότητα, αλλά και πυκνή δόμηση και κατοίκηση. Ήταν μια περιοχή η οποία χρειαζόταν μια μελετημένη και αποφασιστική παρέμβαση. Ως εκ τούτου, το αντικείμενο της ανάπλασης αυτής αφορά στη διαμόρφωση της εισόδου της πόλης με αναδιαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου της λ. Βουλιαγμένης και της οδού Πριάμου αλλά και διαμορφώσεις των κοινόχρηστων χώρων τόσο στη συμβολή των οδών Πριάμου και Αμαλίας καθώς και Καφαντάρη, Μεταξά, Αϊδινίου. Αναγκαίες ήταν και οι ανακατασκευές με αναπλάσεις πεζοδρομίων καθώς και παράλληλες κατασκευές αγωγών ομβρίων υδάτων. Στη συγκεκριμένη ανάπλαση περιλαμβάνεται και ο περιβάλλων χώρος του 11ου Δημοτικού σχολείου με ασφαλή πεζοδρόμια και άλλα χαρακτηριστικά, αλλά και η εγκατάσταση φωτισμού LED. Και βέβαια, η δημιουργία θέσεων στάθμευσης μόνο για κατοίκους, με κάρτα, ένα εξαιρετικά αναγκαίο έργο που θέσαμε μόλις πριν λίγο καιρό σε εφαρμογή.
Σε αυτή την τετραετία επίσης, η προτεραιότητά μας ήταν η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης σπιθαμής γης για τα παιδιά της πόλης. Ως εκ τούτου, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε, το έργο ενός πρότυπου συμπεριληπτικού χώρου παιχνιδιού και αναψυχής, το λεγόμενο Πάρκο Οικογένειας. Ένα Πάρκο εντός δενδροφυτεμένου χώρου, συνολικής έκτασης 2.000 τ.μ., που φτιάχτηκε για όλες και όλους, με οικογένεια ή χωρίς, με ολοκαίνουργια όργανα παιχνιδιού παιδιών και νηπίων συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ, αλλά και με όργανα γυμναστικής για ενήλικες και εφήβους, με όμορφο καθιστικό για τη γειτονιά και σιντριβάνια για δροσιά, με σημεία υπαίθριου πινγκ πονγκ και μια κλειστή ποδηλατική διαδρομή.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τελευταία μεγάλη, σύγχρονη παιδική χαρά, εξοπλισμένη με πρωτότυπα όργανα και όργανα ΑμεΑ, που αποτελεί έναν μοναδικό χώρο χαράς, συμπερίληψης και δημιουργικού παιχνιδιού για όλη την οικογένεια, εξ ου και το όνομα που της δώσαμε: Πάρκο Χαράς.
Όμως και αρκετά άλλα έργα που αφορούν σε εικαστικές παρεμβάσεις σχολείων, ανακατασκευές παιδικών χαρών σε όλο το εύρος του Δήμου, εκτεταμένα έργα ασφαλτοστρώσεων, ενώ μια ακόμη μεγάλη περιβαλλοντική ανάπλαση, αυτή του Μεσονησίου, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία και ολοκληρώθηκε σε αυτήν. Σημαντικά ήταν και τα τρία Πάρκα Τσέπης, τρία μικρά στέκια γειτονιάς για συνάντηση και αναψυχή που δημιουργήθηκαν σε αναξιοποίητους χώρους όπου κυριαρχούσαν πρόχειρες αυθαίρετες κατασκευές και παράνομη στάθμευση οχημάτων.
Με ασφάλεια λοιπόν, θα μπορούσα να πω πως παρ’ όλες τις δυσκολίες των δυο και πλέον χρόνων της πανδημίας, καταφέραμε με προσήλωση, εργατικότητα και συνεχή προσπάθεια να ολοκληρώσουμε σχεδόν όλες μας της δεσμεύσεις στο λαό του Αγίου Δημητρίου από το 2019.
- Ποιο είναι το πρώτο έργο το οποίο θα ακολουθήσει την επανεκλογή σας
Δυο είναι τα πιο σημαντικά έργα τα οποία ξεκινάνε με την επανεκλογή μας. Μάλιστα πρόκειται για δυο έργα τα οποία ήταν και είναι διαρκείς διεκδικήσεις των πολιτών.
Το πρώτο αφορά στη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Πάρκου Ασυρμάτου. Μάλιστα η καλή είδηση για το συγκεκριμένο έργο είναι η πολεοδομική άδεια που εκδόθηκε στις αρχές του μήνα και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου, έπειτα από 7 ολόκληρα χρόνια γραφειοκρατικής περιπέτειας, έπειτα από την απόδοση στο Δήμο μας των εναπομείναντων στρεμμάτων που ανήκαν στην Πολιτική Αεροπορία. Η μελέτη της ανάπλασης αφορά στη δημιουργία ενός βιοκλιματικού πάρκου, με πολύ πράσινο και νερού, με χώρους αναψυχής και παιχνιδιού, πολιτισμού και άθλησης. Θα είναι ένα πάρκο 70 ολόκληρων στρεμμάτων υπερτοπικής σημασίας που τόσο πολύ ανάγκη έχει η πόλη μας.
Το δεύτερο έργο αφορά στην ανέγερση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Το έργο περιλαμβάνει μια μεγάλη ανοιχτή κολυμβητική πισίνα, μια κλειστή μικρότερη πισίνα εκμάθησης κολύμβησης, αναψυκτήριο, κερκίδες, κατασκευή θέσεων στάθμευσης, και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με μια παιδική χαρά.
Και για τα δυο έργα έχουμε εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
- Ως αυτοδιοικητικός, θεωρείτε ότι το κεντρικό κράτος έχει καταφέρει να φέρει εις πέρας τα δύσκολα γεγονότα που ομολογουμένως έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια;
Πρέπει να ομολογήσω πως η περίοδος της πανδημίας ήταν πρωτοφανής για όλους μας. Για τους πολίτες, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και φυσικά για το Κεντρικό κράτος. Ζήσαμε όλες και όλοι μας δραματικές στιγμές για τις οποίες κανείς δεν μπορούσε να είναι απόλυτα προετοιμασμένος. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές και των ανθρώπων και φυσικά των υποδομών του κράτους, συμπεριλαμβανομένου του ΕΣΥ, αλλά και άλλων υποδομών όπως τα σχολεία και η λειτουργία τους. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους και των Υπηρεσιών, με αφορμή την πανδημία, υπήρξε μια θετική πρωτοβουλία του κεντρικού κράτους και οπωσδήποτε ωφελήθηκαν και οι Δήμοι μέσα από αυτό.
Ωστόσο, με αφορμή τα τελευταία τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών και των πλημμυρών, που ζήσαμε τον τελευταίο μήνα, θα πρέπει να σημειώσω πως τα θέματα της πολιτικής προστασίας πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα από το κεντρικό κράτος. Όχι μόνο σε επίπεδο διαχείρισης και αντιμετώπισης των κρίσεων και των καταστροφών όταν αυτές συμβαίνουν, αλλά πρωτίστως σε επίπεδο πρόληψης. Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Οι στρατηγικές για την πρόληψη των τοπικών κοινωνιών και των οικοσυστημάτων, αυτές του μετριασμού και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή θα πρέπει να μπουν στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Κυβέρνησης, ούτως ώστε να στηριχθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με εργαλεία, εκπαίδευση και προγραμματισμό ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της οποίας οι συνέπειες θα μας απασχολούν από δω και πέρα καθημερινά σε όλα τα επίπεδα.
Προϋπόθεση βέβαια για να μπορεί να ανταπεξέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και συγκεκριμένα οι Δήμοι, στις καθημερινές προκλήσεις και στις αυξημένες τους υποχρεώσεις, είναι η ενίσχυσή τους με πόρους, τόσο χρηματικούς όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται. Οι Δήμοι έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, αφού από το 2011 δεν γίνονται προσλήψεις, παρά μόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι αυτονόητο πως σε αυτή τη συνθήκη είναι αδύνατο να υπάρχουν τα τέλεια αποτελέσματα που αναμένουν και ορθώς απαιτούν οι πολίτες, κυρίως όταν οι αρμοδιότητες των Δήμων αυξάνονται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα από την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, όπου το κόστος της ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων ήταν και είναι δυσβάσταχτο για τους Δήμους.
- Με ποιον από τους συνυποψηφίους σας θα μπαίνατε στη διαδικασία να συνεργαστείτε αν κρινόταν απαραίτητο
Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με όλους όσοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αξίες, τις αρχές και το όραμα που έχουμε ως δημοτική κίνηση «ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ». Άλλωστε, από τη θητεία που ολοκληρώνεται τώρα, έχουμε αποδείξει ότι αποτελούμε το καλό παράδειγμα εφαρμογής της απλής αναλογικής, έχοντας συμπράξει δημιουργικά και αποτελεσματικά στη Διοίκηση με άλλη παράταξη του δημοτικού συμβουλίου.
- Σε ποια οικονομική φάση είναι αυτή τη στιγμή ο δήμος
Ο δήμος Αγίου Δημητρίου είναι οικονομικά εύρωστος. Αυτό σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανελαστικές υποχρεώσεις του και έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί έργα και δράσεις με ιδίους πόρους, κάτι το οποίο αποτυπώνεται κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό του.
- Πόσο eco friendly είναι τελικά ο δήμος
Αυτός είναι ο διαρκής στόχος μας. Σε μια αστικοποιημένη πόλη, όπως ο Άγιος Δημήτριος με πυκνή δόμηση και κατοίκηση, η δημιουργία πράσινων, ανοιχτών, βιώσιμων και συμπεριληπτικών κοινόχρηστων χώρων αποτελεί προτεραιότητα.
Ταυτόχρονα όμως, ο Δήμος μας συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα ανακύκλωσης: στο σύστημα του μπλε κάδου για πλαστικό χαρτί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, στο σύστημα ανακύκλωσης ελαστικών για τα οχήματα του δήμου, αλλά και ορυκτελαίων. Επίσης, λειτουργούν σημεία ανακύκλωσης μπαταριών, λαμπτήρων, ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών, σκραπ, αλλά και ρούχων, παπουτσιών, αξεσουάρ κ.λπ. Σε όλα αυτά, που τρέχουν στο δήμο μας εδώ και χρόνια, την τρέχουσα τετραετία έχει προστεθεί και η χωριστή διαχείριση βιοαποβλήτων.
Επίσης, η μετάβασή μας στην νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης και της κυκλικής οικονομίας είναι μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί κεντρικό σημείο των πολιτικών μας και του οράματός μας για την πόλη.
- Πόσο δύσκολη είναι τελικά η καθημερινότητα ενός δημάρχου
Αν αναλογιστεί κανείς όλες τις διαδοχικές, αλληλοδιαπλεκόμενες κρίσεις και δυσκολίες της τελευταίας τετραετίας, η καθημερινότητα μιας δημάρχου ήταν και είναι γεμάτη προκλήσεις. Οι υποχρεώσεις πάρα πολλές, οι αρμοδιότητες αυξημένες, η γραφειοκρατία δαιδαλώδης και ο αγώνας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών διαρκής.
- Γιατί πρέπει οι δημότες να σας ξαναψηφίσουν
Ζητάμε να μας ξαναψηφίσουν οι συμπολίτες μας γιατί μπορούμε ως δημοτική κίνηση να ολοκληρώσουμε τα εμβληματικά έργα που έχουμε ξεκινήσει. Γιατί έχουμε τη γνώση και την τεχνογνωσία να το κάνουμε. Αλλά και γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει την αφοσίωση, την εργατικότητα και την εντιμότητά μας ως Διοίκηση.
Αλλά και γιατί έχουμε το καλύτερο ψηφοδέλτιο, ανανεωμένο και με ισοδύναμη εκπροσώπηση μεταξύ γυναικών ανδρών κατά 50 – 50. Ένα ψηφοδέλτιο, που αποτελείται από ανθρώπους που έχουν αγκαλιάσει το όραμά μας για μια πόλη βιώσιμη, συμπεριληπτική και αλληλέγγυα. Γυναίκες και άνδρες που γνωρίζουν την πόλη και τις ανάγκες της, που είναι πολίτες ενεργοί και ασχολούνται χρόνια με τη δημοτική ζωή, αλλά και πολλοί ακόμα νέοι και νέες, που εμπλέκονται για πρώτη φορά στα κοινά και έχουν πολλή όρεξη για δουλειά αντλώντας έμπνευση από το μεγάλο έργο που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη του Αγίου Δημητρίου.
- Για ποιο από τα έργα σας θα μείνετε στην ιστορία της πόλης
Από τα μεγάλα έργα που υλοποιούμε αυτή τη στιγμή, τον Ασύρματο και το Κολυμβητήριο, η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Είναι και τα δυο εμβληματικά και είμαι βέβαιη πως θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του Δήμου μας και στο μέγιστο την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.
Εκτός όμως από τα έργα αυτά, στην ιστορία θα ήθελα να μείνουμε ως Διοίκηση για τον αγώνα μας όλα αυτά τα χρόνια – έναν αγώνα που θα συνεχίσουμε να δίνουμε – όσον αφορά στον τρόπο παρέμβασης στο ρέμα της Πικροδάφνης ώστε να μην μετατραπεί σε οχετό ομβρίων και μην στραγγαλιστεί μέσω της διευθέτησης με συρματοκιβώτια.
Αλλά αντιθέτως, να προστατευθεί και να αναδειχθεί σε τοπόσημο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, ως ένα οικοσύστημα μεγάλης αξίας στο πλήρως αστικοποιημένο μας περιβάλλον, με μια ανάπλαση σύμφωνα με τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές πρακτικές για τα ρέματα και τη σύγχρονη επιστήμη της οικομηχανικής.