«Χείμαρρος» ήταν η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα. Ελίζα Βόζεμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Δ/ντη ΜΜΕ Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Politis Group Λάμπρο Κατσαρό, ούσα καλεσμένη στην «Ώρα του Πολίτη».
Η κα. Βόζεμπεργκ δεν μάσησε τα λόγια της. Γνωστή για την ειλικρίνειά της και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους συναδέλφους της βουλευτές μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας. Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δε δίστασε να ψέξει την κυβέρνηση αλλά και τα υπουργικά στελέχη που προχώρησαν σε άστοχες δηλώσεις στην υπόθεση των Τεμπών ενώ έκανε λόγο και για αδυναμία της κυβέρνησης να επικοινωνήσει το έργο που έχει κάνει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην επικοινωνία η Νέα Δημοκρατία δεν παίρνει άριστα ενώ η Αριστερά στην προπαγάνδα δίνει σεμινάρια.
Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξήρε τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού εντός και εκτός των τειχών ενώ τόνισε ότι η γενιά των 40αρηδων θα φέρει άλλον αέρα στην ελληνική κυβέρνηση.
Η κα Βόζεμπεργκ παρουσίασε μερικά σημεία από το νομοθετικό της έργο ενώ τόνισε την συνεισφορά της υπουργού Παιδείας κας Σοφίας Ζαχαράκη καθώς και της, μέχρι πρότινος, υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης κας Κατερίνας Παπακώστα στον τομέα της έμφυλης βίας με καινοτόμες παρεμβάσεις.
Τέλος, μίλησε για τον τουρισμό, την αδιαπραγμάτευτη αξία της φιλίας καθώς και τον παντοτινό ερωτά της.
Ελίζα Βόζεμπεργκ: Αναλυτικά όσα είπε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Η αναφορά στη δεύτερη επίθεση που δέχθηκε στη Βάρκιζα και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ
Ενημερώθηκε το γραφείο μου. Πήγαινα προς το αεροδρόμιο. Με ενημέρωσαν ότι έγινε διάρρηξη στο σπίτι. Μίλησα για τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έχω στοχοποιηθεί εδώ και 6 μήνες. Πριν από λίγο καιρό βγήκα στον κ. Πορτοσάλτε και είπα αυτό που λέω εδώ και δύο χρόνια. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί την Ελλάδα έχοντας εξαγάγει την αντιπολίτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο δε συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα. Η αντιπολίτευση καμίας άλλης χώρας δεν ισχυρίζεται για εκκρεμείς υποθέσεις ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου, δεν υπάρχει δικαιοσύνη ανεξάρτητη ενώ υπάρχει και παρέμβαση της κυβέρνησης μόνο με υποθέσεις και όχι με στοιχεία. Από το 2014 που είμαι Ευρωβουλευτής δεν υπήρξε από καμία άλλη χώρα αυτό το φαινόμενο.
Μετά από εκείνη τη συνέντευξη δέχτηκα κάποια απειλητικά τηλεφωνήματα με υβριστικές εκφράσεις. Δεν το αγνόησε ωστόσο δεν δίνω ένταση σε τέτοιου είδους θέματα. Η δημοσιότητα ήρθε μετά από τον εκρηκτικό μηχανισμό και την προκήρυξη εις βάρος μου. Ωστόσο έχω δεχθεί και στοχοποίηση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς, είπε με χυδαίους χαρακτηρισμούς ότι έκανα επίθεση στην κα. Καρυστιανού κάτι το οποίο δεν είπε ποτέ η ίδια γιατί ποτέ δεν έγινε.
Η σχέση με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ
Είναι ένας πρόεδρος πολύ φιλικός, αντικειμενικός και δίκαιος. Ο Βέμπερ είναι δημοφιλής στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που αποτελείται από 7 άτομα είμαστε ενωμένοι και πλέον από το 2019 και μετά η εικόνα της χώρας μας έχει αλλάξει. Είχαμε τις παλινωδίες του παρελθόντος ωστόσο ο ρόλος της Ελλάδας, με τις ενέργειες του Πρωθυπουργού, έχει αναβαθμιστεί.
Αμύνθηκα για τα Τέμπη
Το έφερε το θέμα στην Ευρωβουλή η Αντιπολίτευση. Ήδη το γνώριζαν. Εγώ απλά αμύνθηκα. Η Ελλάδα ελέγχεται για τη σύμβαση 717.
Τι απάντησε για την προανακριτική του ΣΥΡΙΖΑ και τη «συγκάλυψη» στην υπόθεση των Τεμπών
Δεν μπορώ να αρνηθώ όσα είπε ο κ. Μπάρκας. Έχουν γίνει αστοχίες και λάθη από την κυβέρνηση ωστόσο η συγκάλυψη είναι μία βαριά κατηγορία για την ελληνική κυβέρνηση όταν αφορά την απώλεια ζωής 57 ανθρώπων η πλειονότητα των οποίων ήταν παιδιά. Όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει συγκάλυψη πρέπει να πει πως το γνωρίζει και ποιο ήταν το κίνητρο. Σε αυτό είμαι κάθετη.
Η κυβέρνηση όφειλε να απαντήσει. Δεν το έκανε και έχασε επικοινωνιακά. Θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση των Τεμπών μπορεί να υπήρξαν κάποιοι λάθος χειρισμοί όχι όμως σκόπιμοι.

Η Βόζεμπεργκ για την προπαγάνδα
Και στη Μάνδρα και στο Μάτι χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές ωστόσο δεν βγήκαν εκατομμύρια κόσμου στους δρόμους; Το 75% με 80% δημοσκοπήσεων μας λένε ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποίησε την τραγωδία. Η κυβέρνηση υποτίμησε τη δύναμη της προπαγάνδας. Ο κόσμος έχει δίκιο και θέλει απαντήσεις. Τώρα που η κυβέρνηση απαντά στα ερωτήματα βλέπετε ότι το παιχνίδι μπορεί να μην έχει χαθεί ωστόσο σίγουρα δεν έχει κερδηθεί.
Δεν έχω προσβάλει ποτέ κανέναν
Έφτασαν να πουν ότι με έβαλε πρόεδρο στην Επιτροπή Μεταφορών ο πρωθυπουργός για να συγκαλύψω τα Τέμπη. Εκεί που αντιπρόεδρος είναι η κα. Κουντουρά με την οποία έχουμε πολύ καλή σχέση. Πήραμε την Επιτροπή μετά από 20 ολόκληρα χρόνια.
Η Βόζεμπεργκ για τις ακραίες δηλώσεις
Υπήρξαν πολλές αστοχίες. Ωστόσο πολλές δηλώσεις παρερμηνεύτηκαν. Όπως η δήλωση του κ. Φλωρίδη. Ωστόσο αυτό συμβαίνει στα μεγάλα κόμματα. Υπάρχουν διαφορετικοί χαρακτήρες. Άλλοι έχουν επιχειρήματα, άλλοι επιλέγουν την ένταση.
Αυτή είναι η τελευταία μου θητεία και θέλω να αφήσω ένα αποτύπωμα για την οικογένειά μου.
Τι συνέβη με την κα. Καρυστιανού
Μίλησα και με τη κα Καρυστιανού, το είπα και στην ίδια. Κάναμε μία κουβέντα σε πολύ ήρεμους τόνους. Η κα Καρυστιανού ερχόταν σκόπιμα καθοδηγούμενη από τον κ. Αρβανίτη. Κατηγορούσε τη δικαιοσύνη και έλεγε ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Της είχα πει τότε ότι αυτό δεν θα σας οδηγήσει κάπου, δεν σας εξυπηρετεί. Της είπα ότι έχετε όλα τα εργαλεία να προσφύγετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Κατηγορώντας τη χώρα δεν θα πετύχετε τίποτα.
Η στάση του πρωθυπουργού απέναντι στον Καραμανλή
Θα σημειώσω ότι ο ελληνικός λαός επανεξέλεξε τον κ. Καραμανλή και μάλιστα πρώτο. Χειροκρότησαν όταν είπε εδώ είμαι να αναλάβω τις ευθύνες δεν χειροκρότησαν για να δείξουμε ότι σε δοξάζουμε. Μέσω της προπαγάνδας, η πλύση του εγκεφάλου δημιουργεί ρωγμές στην ελληνική κοινωνία, ειδικά τώρα που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να είμαστε ενωμένοι.
Η άποψή της για τον ανασχηματισμό και τη γενιά των 40αρηδων
Πιστεύω πολύ στα παιδιά και στους νέους ανθρώπους. Είμαι μία άλλη άυρα ότι έδωσε ευκαιρίες ο πρωθυπουργός σε νέους ανθρώπους. Είναι μία ανάσα. Πιστεύω ότι ήταν ένας ανασχηματισμός ελπίδας για τον ελληνικό λαό. Να δουλέψουν με όρεξη.
Κεφάλαιο Δημοσκοπήσεις
Στο καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι παρασάγγας μπροστά από τη δεύτερη επιλογή ο κ. Μητσοτάκης. Ο λαός εκφράζεται συναισθηματικά όταν όμως πάει στην κάλπη ψηφίζει αλλιώς. Ο πολίτης ξέρει ότι πρέπει να κυβερνήσει κάποιος γι’ αυτό βλέπουμε ως καταλληλότερο τον πρωθυπουργό. Ο ψηφοφόρος γυρνά εκεί που νοιώθει μία σιγουριά.
«Η Ζωή ξέρει να γοητεύει»
Η Ζωή είναι από τα άτομα που αγαπάς να μισείς. Δεν είναι τυχαία η κα. Κωνσταντοπούλου. Είναι ένα πολυπράγμων άτομο. Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι μετά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν υπάρχει κανείς. Η Ζωή ξέρει να γοητεύει γιατί μιλά κατανοητά και καταγγελτικά. Αγγίζει τον θυμό και τον κάνει πράξη. Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ζήσει με λαμπερές προσωπικότητες που αυτή τη στιγμή αγγίζουν τον θυμό και ανεβάζουν τα ποσοστά τους.

Η εικόνα της χώρας στην Ευρώπη
Απόλυτα αναβαθμισμένη η εικόνα της χώρας μας στην Ευρώπη. Οι ξένοι κρίνουν την πορεία μιας χώρας με βάσει τα συμφέροντά τους. Ο κ. Μητσοτάκης είναι γλωσσομαθής, μιλά χωρίς διερμηνέα και αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Στην επικοινωνία η Νέα Δημοκρατία δεν παίρνει άριστα. Στην προπαγάνδα η αριστερά παίρνει διδακτορικό, είναι για σεμινάρια. Υπάρχει πρόγραμμα που θα έπρεπε να επικοινωνείται κάθε μέρα σε μορφή πλύσης εγκεφάλου για να καταλάβει ο κόσμος τη διαφορά. Πράγματι η Ελλάδα και στον τομέα της ανεργίας πάει πολύ καλά αλλά και στον τομέα των επενδύσεων. Ο κ. Πρωθυπουργός είναι εκείνος που έβαλε πρώτος το θεμέλιο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα. Μπήκε μπροστά με τον Τουσκ αλλά τώρα αν εκείνος μας βγαίνει τώρα φιλότουρκος. Όσον αφορά το Κυπριακό η Ευρωπαϊκή κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα γιατί τα συμφέροντα τα οικονομικά είναι της τάξεως των 240 δις ευρώ από και προς το ισοζύγιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν και παραμένει η ομάδα των συμφερόντων. Αν δεν αποδείξει σε αυτή την πενταετία το κοινωνικό πρόσωπο και τις ανάγκες της καθημερινότητας του μέσου πολίτη θα έχει χαθεί το όνειρο 70 ετών και πλέον.
Το σχόλιο για την «ατάκα» των Γερμανών για τους Έλληνες
Οι Γερμανοί που μας αποκαλούσαν τεμπέληδες τώρα αναμετρούνται με τα προβλήματά τους. Το 2014 και το 2019 που επανεξελέγη ο Γαλλογερμανικός άξονας όριζε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα τις ορίζει ωστόσο αποδυναμωμένος με εσωτερικά προβλήματα και άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Είναι αναγκαίο να είμαστε στην ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Τραμπ επειδή είχε πει πολλά που δεν εφήρμοσε στην πρώτη θητεία ωστόσο φαίνεται πλέον βήμα βήμα να τα εφαρμόζει όλα. Δεν θεωρώ ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία προκειμένου να αμυνθεί δε νομίζω ότι θα επηρεάσει τη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ.
Το νομοθετικό έργο για το φαινόμενο διαδικτυακής έμφυλης βίας
Η Ελλάδα έχει πολύ καλή υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Είναι πολύ δύσκολο το διαδίκτυο να διερευνηθεί για τη διάπραξη εγκλημάτων. Είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί η ανωνυμία στο διαδίκτυο καθώς πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι πλατφόρμες. Την επόμενη 5ετια αυτό το οποίο θα μας απασχολήσει και στη διαδικτυακή βία και στα διαδικτυακά εγκλήματα είναι το AI. Ήδη παρουσιάζει προβλήματα στον τρόπο που θα τροφοδοτούνται τα λογισμικά ενώ προκύπτουν θέματα νομικά τα οποία δεν έχουν ακόμη ακολουθεί. Φωνάζω από το 1982 για μία σωστή καθοδήγηση για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, τον τρόπο που φιλτράρουμε μία είδηση και τους κινδύνους που εγκυμονούν τα dark rooms. Η διάπλαση του χαρακτήρα γίνεται στον πυρήνα της εφηβείας. Η εκπαίδευση μπορεί να προλάβει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της τεχνολογίας. Όλα είναι θέμα νοοτροπίας και όλα ξεκινούν από το σπίτι.
Η Σοφία Ζαχαράκη έχει κάνει εξαιρετική δουλειά
Η κα. stop-bullying.gov.gr είναι μία καμπάνια για τη μη ανοχή στο bullying. Το Panic Button άνοιξε στόματα, οι καταγγελίες αυξάνονται. Η κα. Ζαχαράκη έκανε τεράστια βήματα και δικαίως είναι υπουργός Παιδείας.
Η αναφορά στον Βασίλη Ξυπολυτά
Είναι ένας νέος άνθρωπος με όραμα. Όλα είναι θέμα παιδείας και πρακτικής εφαρμογής. Η παιδική παραβατικότητα βλέπουμε ότι αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη. Είναι αποτέλεσμα θυμού και έλλειψης ονείρου. Εμείς οι παλιοί τους δολοφονήσαμε το όνειρο. Ωστόσο από εκεί και πέρα είναι ευθύνη μας να το ξαναχτίσουμε.

Δημογραφικό
Ακόμα και στις χώρες του Βορρά που είναι οικονομικά εύρωστες υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. Δεν αποφασίζουν να κάνουν παιδιά. Στη χώρα μας έχουν δοθεί κίνητρα πολύ σημαντικά. Ο πληθυσμός μας γυρνάει.
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων οργάνων σε όλο τον κόσμο
Το φαινόμενο δεν υπάρχει στην Ευρώπη ωστόσο μην ξεχνάμε ότι ο τρίτος κόσμος έρχεται με τη μορφή της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Όσο κι αν ελέγχεται η παράνομη μετανάστευση έχει παρεισφρήσει στις κοινωνίες. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να εκριζωθεί. Θέλει δρόμο ακόμη αλλά είναι πολύ σημαντικό. Οι αμβλώσεις είναι δικαίωμα της κάθε γυναίκας. Ωστόσο υπάρχουν χώρες που δεν το αποδέχονται και έρχονται απέναντι. Το κίνητρο της ζωής είναι το πιο σημαντικό.
Τουρισμός
Επί της Κυβερνήσεως αυτής ο τουρισμός εκτινάχθηκε. Βελτιώσαμε τις υποδομές και τα κίνητρα των υπηρεσιών μας παρά την κλιματική αλλαγή. Το γεγονός ότι έχουμε Επίτροπο Τουρισμού τον κ. Τζιτζικώστα μας δίνει ιδιαίτερη δυναμική. Το υπουργείο Τουρισμού με την κα. Κεφαλογγιάννη έχει κάνει μεγάλη καμπάνια σε όλη την Ευρώπη. Πλέον ο προορισμός δεν είναι εποχιακός. Είμαστε μία ελκυστική χώρα σαν τουριστικός προορισμός. Η Ελλάδα έχει περισσότερο φως.
Η μεγάλη της αγάπη και οι συνεργάτες που έγιναν οικογένεια
Αγαπώ τη θάλασσα. Παλιά έκανα και σπορ. Η θάλασσα είναι ο ερωτάς μου. Η φιλία είναι ο πιο ιερός ρόλος. Δε χρειάζεται ανταπόδοση απλά αναγνώριση. Αγαπάμε τους ανθρώπους για πάντα. Οι συνεργάτες είναι η οικογένειά μου. Δεν αλλάζω συνεργάτες. Από το 2009 που είμαι στην ενεργό πολιτική δεν έχω αλλάξει, είναι ίδιοι. Κατά καιρούς ανανεώνονται τα νέα παιδιά που έρχονται για πρακτική. Και εδώ και στο εξωτερικό οι συνεργάτες είναι η οικογένειά μου. Αγαπάω όλα τα είδη της μουσικής. Η μουσική είναι η καλημέρα των ανθρώπων.