Δήμοι: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να εκπνεύσει την προσεχή Κυριακή 15 Ιουνίου η προθεσμία των ιδιοκτητών να προβούν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους και να τα δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή, ωστόσο, να είναι ήδη μεγάλη.
Οπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ελεύθερος Τύπος», μέχρι τώρα έχουν γίνει 381.078 δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων, ενώ ενδεικτικό της συμμετοχής των πολιτών είναι ότι τη Δευτέρα και χθες Τρίτη έγιναν 19.000. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ρυθμός δηλώσεων το τελευταίο ειδικά διάστημα δείχνει περί τις 9.000 με 10.000 ημερησίως, που σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός σίγουρα θα ξεπεράσει τον αντίστοιχο περσινό.
Στόχος της κυβέρνησης, μέσω του καθαρισμού οικοπέδων, είναι να μειωθεί ο κίνδυνος της φωτιάς κατά την αντιπυρική περίοδο και οι πολίτες να σώσουν τις περιουσίες τους, καθώς με την έλλειψη καύσιμης ύλης υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες να μην ξεφύγει.
Αλλωστε η χθεσινή φωτιά στο Κάτω Χαλάνδρι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ξεκίνησε από καύσιμη ύλη που υπήρχε στον οικοπεδικό χώρο στην οδό Στρ. Μακρυγιάννη. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 37 πυροσβέστες με 10 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου της ΕΜΟΔΕ και εθελοντές. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο.
Οσον αφορά το διαδικαστικό κομμάτι, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων καλούνται μέχρι τις 15 Ιουνίου να προχωρήσουν στον καθαρισμό του οικοπέδου τους και έπειτα να το δηλώσουν στην πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία -για την οποία η κυβέρνηση δεν εξετάζει άλλη πίστωση χρόνου-, θα ακολουθήσει η έναρξη των ελέγχων, μέσω δύο καναλιών: των καταγγελιών που ερευνά η Πυροσβεστική και των ελέγχων που πραγματοποιούν οι δήμοι.
Με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία καθορίζει τη διαδικασία επιβολής, βεβαίωσης και είσπραξης διοικητικού προστίμου στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στην υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων, το Πυροσβεστικό Σώμα αναλαμβάνει τη διενέργεια των ελέγχων και την επιβολή προστίμων επί καταγγελιών πολιτών που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα και αφορούν σε ιδιοκτησίες με ακαθάριστα οικόπεδα.
Παράλληλα, κάθε δήμος οφείλει να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 5% επί του συνολικού αριθμού των δηλώσεων εντός των διοικητικών τους ορίων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο καθαρισμός περιλαμβάνει τις εξής εργασίες:
– Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
– Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Ακόμα, οι πολίτες, πέρα από την υποβολή της αίτησης για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, μπορούν επίσης να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα, οι δήμοι, μέσω της πλατφόρμας, θα μπορούν να καταχωρίζουν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει, καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν απ’ αυτούς.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι πολίτες δείξουν ασυνέπεια ή δηλώσουν ψευδή στοιχεία θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα.
eleftherostypos.gr